Hæg

Hæg – omsorg
Latin: Prunus padus betyder en skov af blommer
Også kaldet Majtræ – på engelsk og skotsk Hagberry,
thi man mente, den var heksenes træ.
Født lørdag den 13.5.2023. Tværsum 7, som numerologisk svarer til Neptun – Månens Hus, Vandets første hus
Astrologisk stod månen (følelser og vand) og Saturn (skæbne og ansvar) lige oven i hinanden i vandmanden
Hæg følger, med tværsummen 7, ikke den slagne vej grundet stor nysgerrighed og intuition, er letbevægelig og generøs.
Hæg menes at have indvandret til Danmark for omkring 10.000 år siden

Gwendolyn – som betyder ”Den Lysende af den Hvide Ring” (The Fair One of the White Ring) på walisisk, er navnet på en elverprinsesse, som viste sig for Hanne Keis og blev belivet af hende i en statue, som står foran hægen.

Endskønt det var forår, var det den smukkeste sommerdag, og Hæg ønskede at blive født i brydningstiden mellem lys og mørke, på engelsk kaldet witching hour – heksetimen. Det hele begyndte nogen dage forinden, da jeg ville gå ned ad vejen på Engvej 4A og blev standset af Hæg. Det var først lige inden Hun skulle fødes, jeg opdagede Gwendolyn, som Hanne havde sat på den anden side af træet for ca. 10 år siden. Jeg fik gåsehud, da jeg så hende, og ikke nok med det: Hæg var lige så nydeligt vokset helt ned til græsset med sine grene rundt om træet, UNDTAGEN dér, hvor Gwendolyn stod: Dér var en åbning mod syd!

Kl. 20:25 satte Jørgen Keis og jeg os foran Hæg på hendes bud, for da var heksetimen netop begyndt, eftersom solen den dag gik ned 21:24, og jeg skulle sætte skålen med Sølverkilde vand foran Gwendolyn. Hægen duftede så skønt af søde mandler og forår, og dens blade bevægede sig sitrende i vinden, så jeg næsten fik følelsen af at være Pocahontas, som sad der foran Bedstemor Piletræ.

Hæg talte og sagde: ”Jeg kalder på alt, hvad der er naturligt og ægte, alt, hvad der er rent som sne, alt hvad der er uskyldigt i al sin enkelthed. Jeg skaber en evig cirkel af OMsorg omkring dig, så du altid vil være favnet og elsket, selv når livet går videre. Bred dine arme ud og se, hvorledes jeg favner dig, for jeg er næstekærlighed og byder enhver velkommen med min quaich (et særlig keltisk bæger af sølv med to håndtag, hvormed man byder gæster velkommen) fyldt til randen med livgivende vand. Hvis der er noget, du ikke kan tåle, helbreder jeg dig for det, fjerner din smerte ved at trække giften ud af dig med en lille smule modgift. Mine aflange hjerte- og spydformede blade, så målrettet formet, viser dig vej ind i dit eget hjerte, gør det muligt for dig at udtrykke dine følelser under trygge forhold og minder dig atter om alt, hvad der er naturligt og ægte.”

Og således havde Hæg gennem sin tale fuldført en hel cirkel ved at begynde og afslutte med de selvsamme ord: Naturligt og ægte…

Og Hæg fortsatte efter en pause (hvor jeg forgæves havde forsøgt at filme de sitrende blade) med at tale: ”Vær, som du er, min ven, og jeg vil ære og respektere og beskytte dig, ja, jeg vil hæge om dig, skabe en cirkel af lys omkring dig, thi alt bevæger sig i cirkler.

Og til Jørgen kom ordene: ”Påskønnelse, ukuelighed, livslyst, skønhed, vedholdenhed, trofasthed” og han oplevede en stor lykke, kunne ikke fatte, at al den glæde og fred kunne tilkomme ham, og han sagde: ”Jeg er den åndelige verden dybt taknemlig”.

Mathæus 18:19-20 ”jeg siger jer også: Alt hvad to af jer her på jorden bliver enige om at bede om, det skal de få af min Himmelske Fader. For hvor to eller tre er forsamlet i mit navn, dér er jeg midt iblandt jer.”

St. Paulinus af Aquileia skrev i 800-tallet en meget smuk gregoriansk hymne, som begynder med ordene: Ubi caritas et amor, Deus ibi est. Congregavit nos in unum Christi amor, som betyder: Hvor godgørenhed og kærlighed er, der er Gud. Kristi kærlighed har samlet os til én.

Det resterende Sølverkilde-vand blev ofret til Hæg på en særlig måde, idet det skulle hældes ud over Gwendolyn!

Hæg hører til blomme-slægten og rosenfamilien

Den er bl.a. blevet brugt mod brandsår, rensning af øjne, hævelser, forstuvninger, udslæt, leddegigt, infektioner, mavesmerter, diarre, forkølelser, hoste, nyreproblemer, blodmangel, slangebid, koldbrand og engelsk syge. Forklaringen er især hægs antibakterielle egenskaber (på grund af de svagt giftige indholdsstoffer). I gamle dage blev barken brugt som naturlig pesticide.

Hvis du får en lettere skade og er uden plaster og ikke kan se en bedre plante, så tag bark fra hæg og læg på.

Hæg er tidligere blevet brugt til at forudsige årets gang. Mange hæg-blomster vil give mange bær på planter med bær. Når hægen blomstrer, er det varmt nok til at så markerne til. Smågrene fra hæg kunne beskytte mod hekse, tyve og lynnedslag og man mente den afværgede pest og kolera.

Indeholder små mængder af blåsyre i både grene, blade og bær. Små sorte bær høstes til snaps sidst på sommeren.