Brøndkarse

This post is also available in: English


Brøndkarse – Rensende
Nasturtium Officinale
Født 01.01.2020, Tværsum 6 Venus-kærlighed
Naturligvis tillavet med BRØNDum Snaps.

Det var Brøndkarses idé, at den skulle fødes den 1.1.

Brøndkarse anstrengte sig og sendte al sin energi ned i vandet i skålen. Rensende og alt helbredende. Glæde, styrke, optimisme, livskraft. Uforgængelig hvis brøndene er rene.

Og brøndkarse talte og sagde: Som fredsbringer til de fire verdenshjørner lever jeg på alle årstider, således er mine kronblade fire, og hvide som renhed, enkelhed og neutralitet. Mine blade er formet som små hjerter. Jeg har levet i Danmark i tusinder af år, især her i Midtjylland. I gamle dage var jeg meget værdsat. Du har glemt mig, men jeg ER den der renser alle kilder, den alt helbredende fra gamle dage, jeg er dit hjemlands lotusblomst, om du vil, med lange stilke som har sine rødder i mudder, grus og sand. Jeg giver aldrig op.

Jeg er et lys- og vand-væsen, og i kilder og brønde, hvor jeg bor, er temperaturen konstant 7-8 grader hele året rundt. Så jeg er altid levende og grøn, forår, sommer, efterår og vinter. I dag, hvor jeg blev født er den første dag i det nye år, midt under vinteren, og jeg giver dig liv og overflod; jeg renser vandet på denne jord efter, at det først har været renset af Moder Jord hvorfra det udspringer; Jeg renser naturens økosystem og jeg renser jordens væsner: Jeg renser dine vitale organer, der renser dig, din lever, din milt, dine nyrer. Og jeg renser vandet i dit blod, og i resten af din krop. Jeg er budbringer for den slags fred og ro der kun kan opstå gennem konstant bevægelse, konstant udvikling.

Så lyt til brøndenes stemmer.

Jeg bringer håb og liv når alt synes tabt for dem der føler sig fastlåsede, triste, deprimerede eller syge til døden: Jeg nærer de firbenede, de tobenede og de vingede væsner. Jeg skaber passager og små øer i deres sind, så min altid livgivende energi kan flyde igennem dem.

Brøndkarses latinske navn er Nasturtium Officinale, den hører til korsblomstfamilien, en underafdeling af kålfamilien. Den lever i kalkholdigt vand, så selvom den lever overvejende i Midtjylland hvor vandet har et meget lavt kalkindhold, findes den i Sølverkilde. Flerårig urt 30-80 cm høj. Blomstrer juli-sept. Blomsten har 4 hvide kronblade og gule støvknapper. Frugterne er trinde, aflange skulper. Indeholder meget C-vitamin, glukosinolater og vitamin K samt sennepsolie, som er antibiotisk og anti-inflammatorisk. Har været anvendt til behandling af skørbug. Dronning Sophie 1557-1631 gift med Frederik II drak mod denne sygdom brøndkarsesaft blandet med valle. I den klassiske lægekunst har urten knust i vin været tilskrevet forskellige virkninger på bl.a. lammelser, epilepsi og løse tænder. Nutidig anvendelse mod hoste, bronkitis, osteroporose, kræft og andre kroniske sygdomme. Planten menes derudover at have appetitstimulerende, antibiotisk og vanddrivende effekt. Ja, brøndkarse siges at være den sundeste af grøntsager, og det er ikke kun mig, der siger det. Brøndkarse indeholder mere end 50 vitale vitaminer og mineraler, faktisk indeholder disse små kraftfulde blade målt i antal gram mere kalk end mælk gør, mere C vitamin end appelsiner og mere folat end bananer og mere E vitamin end broccoli.