Evernia

This post is also available in: English

Evernia – Diversitet
Slåenlav – Evernia, Hendes latinske navn, udspringer af græsk Euernes, som betyder Spirer Godt
Født 18.1.2022. Tværsum 7, Neptun, Månen
Pioneren – mystik, intuition og clairvoyance bruges i videnskabens tjeneste
Det overvejende feminine ”modstykke” til Mistelten… men Evernia gør ingen skade på træet og optager næring fra regn, dug og luft
Maria Magdalene

Lørdag den 15.1. var jeg på en længere walkabout, som startede med rimfrost på græsset og sluttede med den smukkeste solnedgang, og så stod den næsten fulde måne op. En særlig mos-art talte til mig undervejs, men jeg fandt Hende først i solnedgangens skær på min egen grund i det store ahorntræs grene, og gavmildt spredt ud over en stor del af græsset. På engelsk hedder Hun oak moss, på dansk slåenlav, men Hun ønskede at kaldes ved sit græsk-latinske navn, Evernia, og Hun fortalte mig, at Hun ville fødes ved årets første fuldmåne, Ulvemåne.

Søndag den 16. så jeg Maria Magdalene med sit lange, lange hår, hår som grene og rødder, der dækkede Hendes hele krop. Hun sad i en grotte, og Hun så på mig med sine dybe øjne fulde af evig visdom. Meget langsomt og intenst sagde Hun:

”Se og lyt: Hvis du ønsker at forstå, da se med beskuerens øjne, lyt med den lyttendes ører. Bliv denne person, bliv hver eneste person, selv de personer du tror, du ikke kan lide. Og da vil du forstå: Vi er alle forskellige. Gud har skabt os sådan. De som har øjne, lad dem se. De som har ører, lad dem høre.”

Tirsdag den 18.1., den dag, Hun skulle fødes, fik vi besked på først at rense os i den nærliggende sø, og her, hvor der før var mennesketomt, kom der pludselig mange forskellige mennesker forbi, for at understrege Evernias budskab om diversitet. Dernæst hentede vi vand fra Sølverkilde og undervejs tilbage så vi aftryk af klove fra krondyr. Det kom til mig, at krondyrs takker er ganske lig Evernias måde at vokse på: Hun deler sig i flere og flere fraktioner.

Vel tilbage på min grund, skulle jeg sidde under det store ahorntræ (Evernia vokser ikke blot på eg og slåen men også på mange andre træer). Jeg skulle placere skålen med vand tæt ved en mindre bunke nedfaldne grene, som Evernia stadig levede på.

Først gjorde hun mig i billeder opmærksom på, at Hun består af to dele: En svamp (feminin) og en alge (maskulin), som lever inde i svampen. Endskønt forskellige, er disse to gået i samarbejde om at optage næring fra luft og vand. Svamp og alge i forening er sunde og nyttige.

Roligt, ydmygt og sagligt begyndte hun dernæst at tale:

  • ”At betragte forskellighederne med nysgerrighed, interesse og glæde.”
  • ”At accepter de ting der SKAL ske.”
  • ”At finde hvile, ro, balance og stabilitet gennem kærlighed til alt levende, hvorved forståelsen af diversitet opstår.”
  • ”Biodiversiteten er for nedadgående”. (Siden 1970 er 68% af alle hvirveldyr udslettet, og siden 1989 er 2/3 af alle flyvende insekter forsvundet) ”Eftersom alle mennesker påvirkes af naturen, betyder dette en manglende evne i menneskene til at se forskellighederne.”

En langsom, rolig og støt strøm af energi tilføres vandet i skålen i et solidt flow.

”Ligesom Mistelten vokser jeg på mange træer, og svæver mellem himmel og jord, men jeg fæstner mig sikkert og uden rødder på grenene. Som Mistelten består jeg af to dele, en maskulin og en feminin del, men jeg er overvejende en feminin urt, er tålmodig, rolig og altfavnende.”

”Renhed er uforbeholden nysgerrighed og neutralitet overfor alle, uden at dømme, at kunne lytte med interesse. At lægge alt det gamle, som ikke kan bruges, bag sig, transformere det til sunde relationer, hvorved jeg finder balancen og strækker mig i alle retninger, således svævende mellem himmel og jord, lys og mørke.”

Der fløj nu et meget lille blad fra en anden plante og et lille insekt ned i skålen (insektet tog jeg op igen for at det kunne leve), og da skulle jeg dyppe en gren med Evernia ned i skålen og Hun omsluttede det lille blad med sin altfavnende energi. Da talte Evernia og sagde:

”I denne tid er der så mange modstridende meninger i verden.

Følgende udsagn er USANDE:
– Folk der ikke vil vaccineres, er sølvpapirshatte
– Folk der lader sig vaccinere lader sig styre
– Mette Frederiksen er diktatorisk
– Mette Frederiksen har altid ret
– Alle syriske flygtninge skal ud af Danmark
– Danskere er seriøse og hårdtarbejdende
– Mennesker af anden etnisk herkomst er useriøse og dovne
– Spirituelle mennesker er bedre mennesker
– Spirituelle mennesker mangler jordforbindelse”

Skulle atter lægge en Evernia (denne gang uden gren) i skålen, som straks og ret hurtigt – rent fysisk denne gang – omsluttede det lille blad fra den anden plante, og de to hang sammen, selvom vinden blæste dem rundt og rundt i skålen.

”Der er så meget vi tror vi ved, snarere skulle vi søge efter sikre tegn og beviser, aldrig skulle vi bekrige hinanden; Menneskene deler sig lige nu i fraktioner, som står stejlt overfor hinandens synspunkter. Det er anstrengende og aldeles unyttigt. Jeg vokser i alle retninger, får lov at vokse som fremmed gæst på mægtige træer og giver og modtager næring, hjælper dem med at optage vand og luft, således er vi nu tre, alge, svamp og træ, som går i samarbejde med hinanden om at optage ren luft og rent vand til økosystemet.”

”Men der hvor forurening hersker, der kan jeg ikke leve”.

Solen skinnede lige imod mig. Der blev ro og harmoni, og for mit indre øre hørte jeg de smukkeste toner fra himlen!

ALTFAVNENDE

Jeg hjælper på lunger, vejrtrækningsproblemer, fordøjelse og optagelse af næringsstoffer, jeg skaber ro og balance. Jeg er næring for de arktiske folk.

Af hensyn til lavets overlevelse, især eftersom det vokser virkelig langsomt, da tag aldrig slåenlav fra træer, sank kun det, som er faldet ned på jorden. Hvis lavet spreder sig med sporer, er det kun svampen, der kommer med. Den må med andre ord finde sig en ny alge på det nye sted, hvor den lander.

Slåenlav kan spises i store mængder, og kan også bruges som krydderi, da det har en distinkt smag, det indeholder ganske små mængder af et giftigt stof, thujon, som siges at være nyttigt til at udrydde uønskede organismer fra kroppen, dog bør det spises i knapt så store mængder hvis man har nerveskader eller psykiske ubalancer. Det har en god næringsværdi og er spist af de arktiske folkeslag siden gammel tid. Her har det ofte været nødvendigt med vitamintilskud i form af planter så som lav, sortebær, kvan (Angelica Archangelica) og tang til supplement af den meget kødrige kost.

Og ganske rigtig siges slåenlav at hjælpe mod problemer i brystkassen, åndedrætsproblemer, astmaanfald og hoste. Slåenlav er et såkaldt expectorant, dvs. den siges at hjælpe med opspytning (expectoration) hvis man har slimdannelse og katar-irriterede slimhinder. Den siges også at hjælpe mod sepsis (blodforgiftning), og i gamle dage lagde man mos på sår af samme grund, også fordi man mente det var blodstandsende. Skulle hjælpe på irritationer og inflammationer, også i hjerne og nervesystem og rense forstoppede porer. Slåenlav kaldes også et restorativ, dvs. det vil kunne forbedre det almene helbred. Man kan ekstrahere olie fra slåenlav, og tilsætte det i sæber og cremer; Det indeholder atranorin, kloratronorin, delta usnisk syre, and evernisk syre. Man kan bruge mos til at filtrere vand med.