Gråbynke

This post is also available in: English

Gråbynke – Beskyttelse
Artemisia Vulgaris
Født 31.10.2020 = tværsum 9 Mars ved fuldmånen Blue Moon, hvilket betyder den 2. fuldmåne i en måned.
Det er også den første Halloween/Samhain/Allehelgensaften fuldmåne i 76 år.

Fuldmånen stod op kl. 15:49, og da var Jørgen og jeg pænt på vej mod en kæmpehøj, hvor en trolde-familie bor. Gråbynke havde nemlig fortalt os, at vi skulle gå hele vejen dertil fra P-pladsen ved Halle Sø.
Vi ankom til kæmpehøjen 16:30, som aftalt med gråbynke, dette fordi solen gik ned den dag kl.16:42 – Gråbynke ville nemlig fødes mellem sol og måne. Vesten for solen og østen for månen (for lige at lave om på et gammelt eventyr)

Samme morgen var der tæt tåge, som langsomt lettede omkring kl. 10, hvorefter der kom næsten-sol i en lille times tid, derefter lettere diset med en svag støvregn resten af dagen, ja, et rigtigt gråbynke-vejr. På vor vandring mødte vi række på række af gråbynke, de fleste andre blomster var væk. Majestætisk stod de som soldater på hver side af vejen. Da vi gik hjem, var der et ganske særligt fuldmåne-lys gennem støvregn. Egentlig var jeg lidt glad for, at jeg ikke gik alene, men for en sikkerheds skyld havde jeg nu købt mig en hat med en bred skygge i den nærmeste genbrugsbutik. Som Dannie Druehyld siger: ”En heks med respekt for sig selv bærer hat for ikke at flyve væk”.

Gråbynke startede nogle dage i forvejen med nogle få stikord: Fantasi, esoterisk viden, frihed, stå ved sig selv. Beskyttelse mod sort magi, overmagt og illusioner, som skaber angst så menneskene lader sig vildlede mod deres vilje. At se ting som ting er. Slå en kridtstreg og stå fast.

Da vi nåede frem til kæmpehøjen, var der gråbynke i massevis, men Jørgen vidste lige præcis hvor vi skulle være, og der satte vi os så ved en klynge gråbynke og jeg stillede andægtigt skålen med vand fra Sølverkilde frem foran den.

Flere ord kom til: Tillid, sammenhold og et billede af en gruppe mennesker, der blev omfavnet af en stor arm. Frygtløs, bundløs, grænseløs.

Og så talte gråbynke:
”Jeg kan ikke standses, for jeg er folkets stemme, der rejser sig til kamp for overmagten, mod tvang, udnyttelse, løgne og bedrag. Jeg er folkets beskytter og giver styrken tilbage til den, der har glemt sin styrke. Jeg prikker dig på skulderen og minder dig om din ret til at være den du er. Jeg står i mit centrum og overgiver mig til min egen død for derved at finde mig selv hvorved der intet mere findes, som kan gøre mig bange. Således er jeg heksenes og troldenes urt, de genopstandne og de kloge mænd og koners urt. Jeg er Odins urt, for jeg gav mig selv til mig selv, lærte runernes visdom. Mange gange har menneskene kappet vore hoveder, dog er vi mange, og via vore rødder, vor slægt og arv rejser vi os altid igen. Alle dyr giver vi næring og beskytter mod utøj og andet tøjeri. Og når de først har smagt os, husker de deres styrke, og intet kan længere binde dem. Jeg er stolt af min slægt, men viser også respekt for andre slægter. Jeg har min mening og respekterer andres.

Jeg elsker solen, men også mørket, og nu, hvor solen går ned (sagde Gråbynke i det øjeblik solen gik ned), viser jeg dig alt det, mørket rummer. For mørket rummer brudstykker af glemt visdom, og når du endelig får samlet alle brudstykker, bliver det til lys. At blive ført bag lyset får en ny betydning, for da vil jeg vække dig til lys. Således taler jeg med Odins ravne Hugin (hukommelse) og Munin (minde) og sammen bærer vinden os, så vi kan hviske det i øret på hvert eneste levende væsen. Således beskytter jeg mod trolddom, for når du kender trolddommens runer, kan du altid afværge dem med kærlighed.

Jeg er barnet i ”Kejserens nye Klæder”, som siger om kejseren ”Han har jo ikke noget tøj på!” Jeg støtter sandheden, og om den findes blandt fattig eller rig blæser jeg på. Jeg blæser på illusioner, kaster en hvid pind efter dem, og minder dig om din retmæssige arv. Vinden blæser i min krone, og mine rødder er levende, for en god kontakt opad til kræver jordforbindelse.

Og her, Allehelgensaften vil jeg vise dig de egentlige mestre og helgener. Lad det være så!”

Gråbynke hører månen og jorden til. Mugwort hedder den på engelsk og den fortæller mig det betyder mage-wort, dvs. troldmands-/kvinde-urt. Den anvendes som homøopatisk malaria-middel, er udrensende, kendt for at holde mikrober og vira væk, bruges som ormemiddel, forhindrer råd og holder insekter væk, siges at hjælpe mod underlivssygdomme og fordøjelsesbesvær pga. indhold af bitterstoffer, først og fremmest tanniner. Inden humlen kom til Danmark, brugte man bynke til at holde øllet frisk og give det den karakteristiske bitre smag, i dag bruger man den i bjesk. I folkemunde siges den at beskytte mod træthed, fysiske og psykiske angreb, trolddom og forgiftning. Senere blev urten knyttet til Johannes Døberen og båret som værn mod onde ånder. Gråbynke kan bruges som grødomslag. Det siges at berolige nerverne og er desinficerende og blodstillende. Man kan ryge den som tobak, og den kaldtes i gamle dage for sømandstobak. Gråbynke indeholder thujon, der siges at styrke psykiske evner og profetiske drømme. Den tilhører den gamle vise kvinde og vil vise dig sandheden, hvis den er svær at forholde sig til. i Kina anvendes den til at mildne kemoterapi og i forbindelse med akupunktur. Gråbynke kan spises i små mængder, her er det toppen af planten du skal plukke, og der er mest smag og aroma i planten, når knopperne ikke længere er grønne, men er modnet og har haft tid til at tørre lidt, altså netop her i slutningen af oktober.